Krispig rissallad - Nam Khao Tod

Krispig rissallad - Nam Khao Tod
Foto: Roland Persson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Krispig rissallad - Nam Khao Tod

Av: Tove Nilsson

Från: Ris

15 ingredienser

30 min

"Första gången jag åt krispig rissallad var i Los Angeles på thairestaurangen Night Market. Så fruktansvärt god med kryddigt, krispigt, friterat ris blandat med lite thaikorv och massa örter." /Tove

Ingredienser

portioner
  • 5 dl jasminris, kokt (kylt 1–3 dagar)
  • 1-1,5 l neutral rapsolja (till fritering)
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 dl rismjöl
  • 2 salsicciakorvar
  • 6 limeblad, finstrimlade (färska eller frysta)
  • 2 citrongräs, finstrimlade
  • 1 rödlök, finstrimlad
  • 3 msk fisksås
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3-4 thaichilifrukt, finskivade (eller 1–2 gröna chili)
  • 5 cm ingefära
  • 3 dl blandade örter (thaibasilika, mynta och koriander)
  • 0,5 dl jordnötter, hackade

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en traktörpanna med hög kant. Ta fram en finmaskig sil som tål att doppas i varm olja – alltså inte en plastsil.
  2. Blanda riset med currypasta så det täcks med kryddig smak. Vänd runt i rismjölet så att varje riskorn täcks.
  3. Fritera någon deciliter i taget i silen i den heta oljan. Rör om då och då för att kornen inte ska klibba ihop och bilda en stor klump, de ska bli riktigt krispiga.
  4. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Smula sönder korvköttet och stek ordentligt i torr stekpanna i sitt eget fett.
  6. Blanda alla ingredienser i en skål och låt vila 5 minuter så att smakerna soggar ihop sig och bildar världens godaste sallad.