Krispig kyckling med gröna våfflor

koket.se
Krispig kyckling med gröna våfflor
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Krispig kyckling med gröna våfflor

25 ingredienser

1 h

Krispig kyckling med gröna våfflor blir en festlig rätt att servera i helgen.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 kycklinglårfiléer, utan ben och skinn
  • rapsolja (till fritering)

Marinad

  • 0,5 l filmjölk
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 0,5 msk lökpulver
  • 1 msk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver

Smaksatt mjöl

  • 385 g vetemjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk nymalen svartpeppar

Honungssmörsås

  • 85 g honung
  • 1 tsk chilipulver
  • 60 g smör

Gröna våfflor

  • 0,6 l vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg, separerade vita och gula
  • 5 dl mjölk
  • 50 g persilja, mixat med 1,25 dl rapsolja

Gör så här

Marinad

  1. Vispa ihop filmjölk med salt, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver och rökt paprika i en stor skål.
  2. Tillsätt kycklingen och massera in marinaden.
  3. Täck skålen med plastfilm och låt marinera i minst en timme.
  4. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta till 180 grader.

Smaksatt mjöl

  1. Blanda ihop mjölet med kryddorna.
  2. Tillsätt kycklingen i mjölet och klappa in det noggrant, låt vila i 5 minuter innan fritering.
  3. Fritera kycklingen först i 140-gradig olja 7 minuter, ta upp och låt vila. Fritera därefter kycklingen i 190-gradig olja vid servering tills den fått vacker färg. ca 3 minuter. Kolla gärna innertemperaturen så den är minst 68 grader.
  4. Ta upp och låt dem rinna av på ett galler med hushållspapper under.

Honungssmörsås

  1. Smält smöret på medelvärme i en kastrull tillsammans med honung, salt och chili. Vispa till en slät sås.
  2. Håll såsen varm fram till servering.

Gröna våfflor

  1. Hetta upp ett våffeljärn.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt.
  3. Vispa äggvitorna i en separat bunke till styva toppar.
  4. Vispa ihop äggulor, örtolja och mjölk. Tillsätt mjölmixen och blanda väl.
  5. Vänd ner äggvitorna i blandningen.
  6. Grädda våfflorna.

Servering

  1. Toppa våfflorna med kycklingen och såsen.