Krämig kladdkaka på mörk choklad

koket.se
Krämig kladdkaka på mörk choklad
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Krämig kladdkaka på mörk choklad

13 ingredienser

40 m

Gillar du kladdkaka? Då är det dags att testa den här krämiga kladdkakan på mörk choklad med spröd yta! Den kan bli en rikitg succé!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kladdkaka
  • smör (till formen)
  • blandade nötter, hackade (riven kokos, kakao eller ströbröd till formen)
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt

Servering

  • grädde
  • blandade nötter, kanderade (eller rostade nötter)
  • kakao, lätt pudrad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Ta fram en form som 20 cm i diameter och smöra formen med smör. Strö med kakao, hackade hasselnötter, riven kokos eller ströbröd. Det går också bra att spänna fast ett bakplåtspapper i botten och smöra kanterna med smör.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta sedan av från värmen.
  4. Hacka chokladen fint och häll i smöret. Rör om tills allt smält, ställ åt sidan och låt svalna helt.
  5. Vispa snabbt ihop ägg, strösocker och vaniljsocker för hand tills allt är blandat.
  6. Vispa ner det avsvalnade smöret i äggsmeten.
  7. Sikta i vetemjöl, kakao och salt. Rör om till en jämn smet.
  8. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.
  9. Ta ut och ät kakan när den är ljummen, eller vänta tills den svalnat och fått kallna helt i kylen. Servera med grädde eller glass.