Kolbakade betor med hasselnötskräm

Kolbakade betor med hasselnötskräm
Foto: Tv4
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Kolbakade betor med hasselnötskräm

16 ingredienser

2 h

Kolbakade betor med hasselnötskräm, crottinost, hallon och fänkålsdill.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 rågbröd (valfri sort)
  • olivolja
  • salt
  • 100 g hasselnötter, skalade
  • honung
  • 6 rödbetor
  • 6 gulbetor
  • 150 g rapsolja
  • 3 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk sherryvinäger
  • 50 g crottinost
  • 100 g färska hallon
  • fänkålsdill
  • smör, brynt
  • hasselnötter, rivna

Gör så här

  1. Tänd grillen.
  2. Sätt ugnen på 165 grader varmluft.
  3. Skiva brödet så tunt som möjligt. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla lite olivolja över skivorna och strö försiktigt på lite salt.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen tills de blivit gyllenbruna och krispiga.
  5. Blanda samtidigt hasselnötter och honung på en plåt och rosta även dem tills de blivit lätt gyllenbruna.
  6. När du har en fin kolbädd i grillen så är det dags att lägga ner betorna. Vänd på betorna varje halvtimme. Baka betorna i en total tid på 1–2 timmar, eller tills betorna är helt kolsvarta och mjuka.
  7. Med en liten kniv skalar du sedan av allt det brända från betorna. Skär betorna sedan i mindre munsbitar.
  8. Mixa de redan rostade hasselnötterna med rapsolja i en kannmixer tills det är helt slätt.
  9. Använd en stavmixer och mixa samman äggulor, dijonsenap och sherryvinäger. Tillsätt därefter hasselnötsoljan i en tunn stråle under konstant mixande. När blandningen är tjock som majonnäs smakar du av den med lite salt.
  10. Sammanställ förrätten genom att värma och salta betorna.
  11. Lägg lite hasselnötskräm i botten på vardera tallrik, fördela ut betor, crottinost, hallon, krispigt bröd och fänkålsdill. Avsluta gärna rätten med lite brynt smör och rivna hasselnötter för lite wow-faktor.