Kokt torsk med ugnsstekta rotsaker, bacon och skirat smör

Kokt torsk med ugnsstekta rotsaker, bacon och skirat smör
Foto: TV4

Kokt torsk med ugnsstekta rotsaker, bacon och skirat smör

Av: Einar - Köping

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1,5 h

Husmanskost från norra Norge. Kokt torsk serveras med knaprigt bacon, skirat smör och ugnsrostade rotsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsstekta rotsaker

  • 3 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 1 sötpotatis
  • 4 morötter
  • 4 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Kokt torsk

  • 1 torsk
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 200 g bacon

Gör så här

Rotsaker

  1. Skala och klyfta rödlök, sötpotatis och potatis. Skala palsternackor och morötter och skär i stavar. Rensa paprikorna och skär i bitar.
  2. Ha en matsked olivolja i stekpannan och stek rotsakerna och paprika i fem minuter, så att de får färg.
  3. Lägg sedan rotsakerna och paprikan i en smord form och salta och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen på 225 grader i 40 min. Rör om efter ca 20 min. Ha eventuellt i mer olivolja, om det känns torrt.

Torsk

  1. Koka upp lättsaltat vatten i stor kastrull. Skär torsken i 2 cm tjocka kotletter. Lägg fisken i det kokande vattnet. Koka upp vattnet och låt sjuda på svag värme i 11 minuter. Ta upp fisken när den är klar och lägg den på serveringsfat.
  2. Skär baconet i små bitar och stek i stekpanna ca 7-8 minuter. Lägg en bit hushållspapper på en tallrik och låt det stekta baconet få rinna av på papperet. Lägg sedan det varma baconet i en serveringsskål.
  3. Smält smöret i en kastrull och ha i en serveringsskål.