Kokt kalv i dill- och dragonsås

POPULÄRT
Kokt kalv i dill- och dragonsås ny
Foto: Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kokt kalv i dill- och dragonsås

21 ingredienser

2 h

Kokt kalv med dillsås och nykokt potatis är en rätt som alltid känns rätt. Servera den som en god helgmiddag eller låt den förgylla veckan som kommer.

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Följ Erik och ställ frågor om receptet direkt på Instagram

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6

Kalvkok

  • 1 kg grytbitar av nöt (av kalvbog)
  • salt
  • 1 purjolök, skivad (endast den vita delen)
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 5 dillkvistar
  • 150 g morot
  • 150 g persiljerot
  • 50 g haricots verts

Dillsås

  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 5 dillstjälkar
  • 30 g kokosolja
  • 4 dl vätska från kalvkoket
  • 1 dl sojagrädde, kokbar
  • salt
  • vitpeppar
  • majsstärkelse, utrört i kallt vatten
  • 1 dl dill, finhackad
  • 1 msk dragon, finhackad

Servering

  • kokt potatis

Gör så här

Kalvkok

  1. Koka upp en gryta med lättsaltat vatten. Lägg i köttet och låt koka upp.
  2. Sila av köttet och spola det med kallt vatten.
  3. Skölj ur grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på vatten tills det täcker. Tillsätt salt, koka upp och skumma av.
  4. Tillsätt purjolök, vitpeppar, lagerblad och dillstjälkar. Sjud under lock i 1,5 timme.
  5. Skär morot och persiljerot i lika stora bitar som köttet. Lägg ner bitarna i grytan när det har gått 1 timme och 10 minuter.
  6. Toppa haricots verts och tillsätt dem i grytan när det är ett par minuter kvar.
  7. Sila av kokvätskan och spara den. Plocka bort örterna och håll resten varmt.

Dillsås

  1. Blanda vatten, ättika, socker och dillstjälkar i en kastrull. Låt koka upp och sjud i 2 minuter.
  2. Tillsätt kokosfett, kokvätskan och sojagrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Red av såsen med majsstärkelse utrört i kallt vatten.
  4. Vänd ner kött, grönsaker, dill och dragon i såsen.

Servering

  1. Servera med kokt potatis.