Kokoskaka med mjölkchoklad och flingsalt

Kokoskaka med mjölkchoklad och flingsalt
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Kokoskaka med mjölkchoklad och flingsalt

13 ingredienser

30 m

Hildas kokoskaka med mjölkchoklad och flingsalt är en riktig smakfröjd. Servera den gärna med vaniljglass och varm chokladsås så blir den ännu lyxigare!

Ingredienser

portioner6 - 8

Kokoskaka

  • 75 g smör, brynt
  • 200 g riven kokos
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl dulce de leche
  • 100 g mjölkchokladknappar
  • flingsalt

Varm chokladsås

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g mörka chokladknappar

Servering

  • vaniljglass
  • ätbara blommor
  • ev färska bär (eller frukt)
  • kokoschips, rostade

Gör så här

  1. Börja med att bryna smöret tills det är gyllene och bärnstensfärgat. Låt svalna helt i rumstemperatur.
  2. Blanda riven kokos, ägg, strösocker, dulce de leche, mjölkchokladknappar och det smälta brynta smöret. Rör om till en jämn smet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  4. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Forma kakorna med dina händer till 10-12 runda bollar som du plattar till något. Toppa dem sedan med lite flingsalt.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. De ska vara gyllene i färgen.
  6. Låt svalna helt på plåten.

Varm chokladsås

  1. Värm grädden i en kastrull och tillsätt de mörka chokladknapparna. Rör om till chokladen smält.

Servering

  1. Bryt kokoskakan i små bitar, lägg bitarna på tallrikar tillsammans med vaniljglass.
  2. Dekorera eventuellt med ätbara blommor, färska bär och rostade kokoschips.
  3. Avsluta med att hälla på den varma chokladsåsen innan servering.