Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Moussaka


ca 1 h 15 min6

Moussaka är en grekisk gratäng med lammfärs, tomat och aubergine. Den blir härligt krämig och god!

  • 3 st aubergine
  • 1 st citron
  • 1 st stor gul lök
  • 750 g lammfärs
  • 3 st stora tomater, hackade
  • 4 msk tomatpuré
  • 30 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 st äggula
  • 150 g ost
  • 4 msk olivolja
  •   salt
  •   svartpeppar
  •   muskot
  •   kanel
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär aubergine i tunna skivor och pressa över citron. Citronen gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd. Låt stå svalt i en halvtimme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
  3. Skala och skiva lök, bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt lammfärs och bryn på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel.
  4. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
  5. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
  6. Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper. Varva sen aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form.
  7. Riv ost och vispa ner den i vitsåsen tillsammans med äggulan, smaksätt med salt, peppar och lite malen muskotnöt. Häll sedan ostsåsen över de varvade auberginerna och köttet.
  8. Grädda i 25-30 minuter. Servera din moussaka med grönsallad och ett gott rött vin.

Annons:

  •  23 ingr

Moussaka

av Sten Sture Skaldeman
  •  21 ingr
  •  15 ingr

Makaronipudding

av recept.nu
  •  9 ingr

Moussaka

av recept.nu
  •  15 ingr
  •  11 ingr

Moussaka

av recept.nu
  •  16 ingr
  •  18 ingr