Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Munkar


2h 20 min10

Ett gammeldags recept på smarriga munkar med socker.

  • 500 g mjölk
  • 100 g jäst
  • 75 g socker
  • 250 g äggula
  • 20 g salt
  • 0.5 st citron (skalet)
  • 150 g smör
  • 1200 g vetemjöl
  •   olja till fritering
  •   strösocker att doppa munkarna i
  1. Tvätta citronen noggrant och riv skalet av halva.
  2. Värm upp mjölken till 37 grader och smula ner jästen i den.
  3. Blanda sedan alla ingredienser (förutom oljan till friteringen och strösockret till garneringen) ordentligt i matberedare i 10 minuter och låt sedan degen vila 30 minuter.
  4. Dela upp degen i bitar i önskad storlek, rulla till bollar och jäs dem under en handduk i 40-80 minuter.
  5. Förbered fritösen. Fritera munkarna gyllenbruna i 180-gradig olja. Om munkarna ska friteras i gryta, kom ihåg att fläkten inte får vara igång. Se också till att ha ett stort lock nära till hands om oljan blir överhettad. Gör ett test innan munkarna läggs i
    Lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom.
  6. Lägg sedan upp dem på papper och låt rinna av.
  7. Vänd dem i strösocker och fyll med sylt eller vaniljkräm.

Annons:

Paulos portugiska sötebröd

av Paulo Sebastião
  •  29 ingr
  •  11 ingr
  •  15 ingr

Struvor

av Ronnie Nilsson
  •  1,5 h
  •  5 ingr

Leilas blåbärsmuffins

av Leila Lindholm
  •  35 min
  •  10 ingr
  •  10 ingr

Chocolate amaretto bundt cake

av Anette Rosvall, Allysa Torey
  •  10 ingr
  •  25 ingr