Munkar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Munkar av
Köket,  


2h 20 min 10

Ett gammeldags recept på smarriga munkar med socker.

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
  1. Tvätta citronen noggrant och riv skalet av halva.
  2. Värm upp mjölken till 37 grader och smula ner jästen i den.
  3. Blanda sedan alla ingredienser (förutom oljan till friteringen och strösockret till garneringen) ordentligt i matberedare i 10 minuter och låt sedan degen vila 30 minuter.
  4. Dela upp degen i bitar i önskad storlek, rulla till bollar och jäs dem under en handduk i 40-80 minuter.
  5. Förbered fritösen. Fritera munkarna gyllenbruna i 180-gradig olja. Om munkarna ska friteras i gryta, kom ihåg att fläkten inte får vara igång. Se också till att ha ett stort lock nära till hands om oljan blir överhettad. Gör ett test innan munkarna läggs i: Lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom.
  6. Lägg sedan upp dem på papper och låt rinna av.
  7. Vänd dem i strösocker och fyll med sylt eller vaniljkräm.
Karlsbader-bullar

Karlsbader-bullar

av Johan Sörberg
  •  2h 5 min
  •  25 ingr
Bondkakor

Bondkakor

av Johan Sörberg
  •  50 min
  •  6 ingr
Mazariner

Mazariner

av Therese Baalack
  •  45 min
  •  11 ingr
  •  11 ingr
  •  55 min
  •  9 ingr
Hjärtformade småkakor

Hjärtformade småkakor

av Ursula Ferrigno
  •  45 min
  •  6 ingr
Tigerkaka

Tigerkaka

av Johan Sörberg
  •  1h 10 min
  •  12 ingr
Hemgjorda krustader

Hemgjorda krustader

av Johan Sörberg
  •  6 ingr
Franska kolabakelser

Franska kolabakelser

av Johan Sörberg
  •  45 min
  •  9 ingr
Tuvabollar

Tuvabollar

av Johan Sörberg
  •  14 ingr