Chokladrulltårta med smörkräm

Chokladrulltårta med smörkräm
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Chokladrulltårta med smörkräm

9 ingredienser

26 min

Rulltårta går snabbt och lätt att baka. Den här varianten med klassisk smörkräm tar något längre tid men är värt varenda minut.

Ingredienser

portioner
  • 270 g ägg
  • 140 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 20 g kakao
  • 10 g bakpulver

Smörkräm:

  • 200 g strösocker
  • 60 g vatten
  • 220 g äggula
  • 450 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Börja med smörkrämen: Koka en sockerlag av vatten och socker tills den når 117 grader. Mät med en hushållstermometer. Låt svalna.
  3. Vispa gulor och sockerlag tills det kallnar och tillsätt sen det rumstempererade smöret.
  4. Rulltårta: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner det i smeten.
  5. Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut till ett jämnt lager.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter. Ta ut och vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper, låt svalna.
  7. Lossa försiktigt på pappret. Är det svårt, prova att pensla på lite kallt vatten på pappersytan så lossnar det lättare.
  8. Bred på ett lager med smörkräm på kakan och rulla ihop.