Knäckig äppelpaj

Knäckig äppelpaj
Foto: TV4

Knäckig äppelpaj

Av: Madelene - Sveg

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h

Äppelpaj med knäckigt havregrynstäcke. Serveras med vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen
  • 150 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

vaniljsås

  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl

Gör så här

Äppelpaj

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, dra från värmen.
  2. Blanda alla ingredienser utom äpplena.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
  4. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Vaniljsås

  1. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg i vaniljstången.
  2. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde, koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå i 10-15 min. Ta upp vaniljstången.
  3. Vispa ner äggulor, socker, potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjat tjockna.
  4. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
  5. Vispa upp resten av grädden och rör ner den i den kalla såsen.