Vegobiffar med potatismos, lingon och skogssvamp

koket.se
Vegobiffar med potatismos, lingon och skogssvamp
Foto: TV4

Vegobiffar med potatismos, lingon och skogssvamp

Av: Unni Drougge

Från: Klockan nio hos stjärnorna

34 ingredienser

50 M

Ekologisk korrekt köttprotest med linsbiffar, krämigt mos, svampsås och rårörda lingon.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Unni Drougge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Linsbiffar

  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 morot, finriven (eller 2 små morötter)
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 klyftor vitlök, pressade el finhackade
  • 1 ägg
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl ströbröd (eller maizenamjöl)
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 2 svampbuljongtärningar
  • 0,5-1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 msk torkad oregano
  • 1-2 dl ost, riven
  • 2 dl solroskärnor, till panering
  • olja, till stekning

Potatismos

  • 10-12 mjöliga potatisar
  • 2 msk salt
  • ca 4 dl mellanmjölk
  • 2 dl grädde
  • ev 1 msk smör
  • vitpeppar, grovmalen
  • 0,5 krm muskot, riven
  • 2 msk färsk persilja, hackad

Kantarellstuvning

  • 200-300 g kantareller (eller 2 förp frysta)
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl crème fraîche
  • 1-2 dl grädde
  • 1-2 msk soja
  • 0,5 krm chiliflakes (eller pulver)

Rårörda lingon

  • 4 dl lingon
  • 0,5-1 dl strösocker

Gör så här

Linsbiffar

  1. Koka linserna i 6-7 dl vatten tillsammans med buljongtärningar i 20-30 min tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt linserna rinna av i en sil.
  2. Medan linserna kokar, skala och riv morötterna, hacka löken och pressa el hacka vitlöken. Häll ner i en bunke.
  3. Tillsätt havregryn och ströbröd/maizenamjöl, ägget, persiljehacket och kryddorna. Rör om och låt stå och svälla.
  4. Tillsätt de avrunna linserna, men spara en näve. Kör smeten en kort stund med stavmixer (den ska inte bli puré).
  5. Häll ner den rivna osten och näven med hela linser. Rör om och smaka av. Forma biffar och vänd dem i solrosfrön.
  6. Stek på medelhög värme ca 4-5 min på varje sida el lägg dem i en oljad ugnsform och grädda på 225 graders värme i ca 20 min. Vänd dem efter halva tiden.

Kantarellstuvning

  1. Finhacka löken och fräs i smöret tills den svettas. Tillsätt kantarellerna. Låt all vätska i svampen dunsta och stek därefter en stund på svag värme, sätt ev. till en klick smör.
  2. Vispa under tiden samman kallt vatten med mjölet. Häll ner mjölvattnet, lite i taget under noggrann vispning. Allt måste inte användas.
  3. Låt sjuda upp och kolla konsistensen. Vispa oavbrutet medan såsen tjocknar för att förhindra klimpar. Låt sjuda på svag värme i några minuter, vispa då och då. Är såsen för tjock kan man vispa i mer vatten (beroende på om du vill göra sås el stuvning).
  4. Vispa ner crème fraiche tills den löst sig, dofta över chilin och tillsätt en del av sojasåsen. Häll på grädde till önskad konsistens och rör om. Låt sjuda i ca 10 min. Smaka av och tillsätt mer soja el salt efter eget huvud.

Potatismos

  1. Skala potatisarna och koka i rikligt saltat vatten. Häll av vattnet när de är mjuka, mosa med potatisstöt, tillsätt mjölk och grädde och fortsätt mosa, känn av konsistensen.
  2. Kör några stadiga tag med vitpepparkvarn, riv ner lite muskotnöt och smaka av. Se till att moset inte blir för salt, då försvinner den goda smaken. Runda ev. av med en klick smör.
  3. Strö över finhackad persilja före servering.

Rårörda lingon

  1. Häll lingonen i en skål, strö över sockret och rör om lite då och då tills allt socker lösts upp.