Toscapäron à la Johanna Westman

Toscapäron à la Johanna Westman
Foto: TV4

Toscapäron à la Johanna Westman

Av: Ann Söderlund

Från: Klockan nio hos stjärnorna

12 ingredienser

25 min

Päron i ugn med varmt toscatäcke och vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • vaniljglass
  • 1 citron
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 4 små, hårda päron
  • 1 msk smör, till formen

Toscasmet

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel, flagad
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk standardmjölk

Gör så här

  1. Päronen
  2. Ta fram alla ingredienser. Du behöver också: zestjärn eller rivjärn, kastrull, skalare och ugnsform.
  3. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet. Klipp vaniljstången på hälften.
  4. Koka upp vatten, citronskal, socker, vanilj- och kanelstång i en kastrull. Koka försiktigt cirka 5 minuter.
  5. Skala päronen och lägg ner dem. Sjud ytterligare 20 minuter på svag värme. Låt päronen svalna i lagen. Skär dem i halvor och ta bort kärnhuset.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.

Toscasmet

  1. Blanda smör, socker, flagad mandel, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Värm så att smöret smälter och koka ihop till en smet.
  2. Smöra ugnsformen med 1 matsked smör. Lägg i päronhalvorna och häll över smeten. Sätt in i ugnen i 10 minuter eller tills toscasmeten är gyllenbrun.
  3. Servera med vaniljglass.