Fransk gryta med Harry Kuvert

Fransk gryta med Harry Kuvert
Foto: TV4

Fransk gryta med Harry Kuvert

Av: Ann Söderlund

Från: Klockan nio hos stjärnorna

26 ingredienser

40 min

Mustig fransk kycklinggryta med bacon, lök och svamp. Serveras med potatismos och vitlöksfrästa haricot vertes.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fransk gryta

  • 500 g kycklingfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 förp bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 200 g champinjoner
  • smör, till stekning
  • 4 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 msk soja
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 dl grädde

potatismos

  • 1 tsk olivoljesmör (rumsvarmt smör och olivolja)
  • 50 g saltat smör
  • 1 kg potatis
  • 0,5 tsk malen muskot
  • salt
  • vitpeppar
  • grädde (efter behag)

Harry Kuvert

  • 1 förp frysta haricots verts (eller 1 knippe färska)
  • vitlök
  • flingsalt
  • smör (att steka i)

Gör så här

Grytan

  1. Skär kycklingen i stora bitar och krydda med peppar och salt. Skär bacon. Skala och dela lökarna. Grovstrimla purjolöken och skär svampen i små bitar.
  2. Bryn kycklingen runt om i smör och lägg över den i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad och timjan. Låt koka fem minuter under lock.
  3. Stek bacon, lök, purjolök och svamp under tiden. Lägg ner det i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter.
  4. Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt det koka upp. Häll över grädden.

Potatismos

  1. Gör i ordning olivoljesmöret genom att blanda rumsvarmt smör med olivolja.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll bort kokvattnet, lägg potatisen i en matberedare och mixa tills konsistensen blir krämig.
  3. Tillsätt en skvätt grädde om så önskas. Tillsätt även olivoljesmör, varm mjölk, smör, muskotnöt, peppar, salt och rör om ordentligt.

Harry kuvert

  1. Woka tillsammans med vitlök och flingsalt i smör.