Kirskålpannkaka

koket.se
Kirskålpannkaka
Foto: Klas Sjöberg

Kirskålpannkaka

20 ingredienser

30 m

"Du kan lätt byta ut till det du har hemma i kylen, till exempel grönkål eller svartkål. Istället för två tjocka och ganska stora pannkakor kan du göra flera små och tunnare." /Niki Sjölund

Något som är viktigt att tänka på när det gäller vildplockat är att du alltid ska vara säker på vad det är du har plockat. Det finns ätbara växter som lätt kan förväxlas med giftiga släktingar, så se till att vara noggrann.

viltplockat kokboken

Recept från boken "Viltplockat kokboken"

Se Niki Sjölund laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sås

  • 0,5 dl soja (svampsoja)
  • 2 msk björksirap
  • 1 msk worcestersås
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vinäger (med kirskålsblomma)
  • 2 tsk malen ingefära, finriven
  • majsstärkelse (till redning)

Pannkaka

  • 4 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 500 g kirskål, strimlad (samt gärna vitkål och gul lök)
  • 3 salladslökar, skivade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk gräslök, hackad
  • lingon
  • 2 msk inlagd ingefära (gari)
  • libbsticka, hackad
  • neutral olja (till stekning)

Gör så här

Sås

  1. Blanda alla ingredienser, förutom majsstärkelse, i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. Vispa ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och häll ner i såsen. Sjud tills den tjocknar. Ta av från värmen och låt svalna.

Pannkaka

  1. Vispa mjöl, vatten och salt i en skål.
  2. Tillsätt äggen och vispa ihop.
  3. Stek kål och gul lök i olja i en panna på medelvärme i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt salladslök, vitlök och gräslök och stek ytterligare 5 minuter på låg värme. Ta av och låt svalna.
  5. Blanda ner kålblandningen i smeten.
  6. Värm lite olja i en stekpanna.
  7. Häll i hälften av smeten och stek på medelvärme ca 5 minuter. Lägg gärna på ett lock så att värmen stannar kvar. Vänd pannkakan och stek ytterligare 5 minuter under lock.
  8. Toppa med lingon, sås, gari och libbsticka.