Sahlins vitvinsmarinerade struts med rödvinssås

Sahlins vitvinsmarinerade struts med rödvinssås
Foto: TV4

Sahlins vitvinsmarinerade struts med rödvinssås

Av: Kerstin Sahlin

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Ger garanterat lyckat resultat även för nybörjare. Går bra att förbereda dagen innan. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Serveras tillsammans med ugnsrostade rotsaker,

crème av jordärtskocka och persiljerot.

Köttet går bra att förbereda dagen innan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g strutsstek (eller strutsfilé)

marinad

  • 0,5 dl soja, (kinesisk el japansk)
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl olja
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 1 knippe gräslök, finklippt
  • vitpeppar

Sahlins rödvinssås

  • 1 msk smör (margarin)
  • 0,5 färsk lök el schalottenlök el 1/2 rödlök
  • 1 morot, i bitar
  • 1 skiva stjälkselleri
  • 2 skivor bacon, i strimlor
  • 0,5 krm rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan elller 1/2 krm torkad
  • 0,5 tsk tomatpuré
  • 2 msk koncentrerad äppeljuice
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl buljong eller steksky eller 2 msk konc kalvfond från Knorr
  • salt
  • svartpeppar
  • Dalahonung
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

  1. Marinad: Blanda alla ingredienser i en platt form eller på en tallrik.
  2. Rödvinssås: Fräs lök, morot, selleri, bacon och örtkryddor i smör/margarin tills det fått färg. Tillsätt tomatpuré, äppeljuice och rödvin och låt koka ihop. Tillsätt buljong/ steksky. Smaka av med salt, svartpeppar och honung. Låt sjuda i 5-10 min för att locka fram smakerna. Red av med maizena. Sila såsen.
  3. Kött: Marinera köttet i minst 5 tim beroende på hur stark smak du önskar. Köttet kan med fördel marineras kvällen innan. Bryn köttet och sätt in det i mitten av ugnen på 120 grader . Köttet blir som saftigast vid låg ugnstemperatur. Det blir bäst när det är jämnrosa med innertemperatur 61 grader. När köttet är klart, linda in det i aluminiumfolie. Låt vila i 15 min. Vänta med att ta ut termometern tills köttet stannat. Eller kan varmhållas i ugn vid cirka 50 grader. Se till att ugnstemperaturen gått ner innan du sätter in köttet igen. Kan med fördel skäras upp vid serveringen framför gästerna.
  4. Serveras tillsammans med ugnsrostade rotsaker, crème av jordärtskocka och persiljerot.