Keftedes - grekiska platta köttbullar

Jennie Benjaminsson

Keftedes - grekiska platta köttbullar

Av: Jennie Benjaminsson, Stina Patetsos Ahlénius

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos Ahlénius lagade en grekisk buffé i Nyhetsmorgon. Här är deras recept på goda Keftedes (grekiska platta köttbullar).

Ingredienser

  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 skivor torrt vitt bröd
  • 1 kg blandfärs (eller nötfärs)
  • 0,5 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 1,5 msk malen spiskummin
  • 0,5 dl torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Riv den gula löken och brödskivorna på ett rivjärn och lägg i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda i köttfärs, rödvin, tomatpuré, ägg, örter och kryddor.
  2. Blanda om färsen väl så att alla smaker blir jämnt fördelade. Rulla till runda små biffar och doppa dem i mjölet.
  3. Hetta upp 1 dl olivolja i en stek- eller grillpanna och stek biffarna på medelhög värme tills de är gyllenbruna och färdiga inuti, ca 3-4 min på varje sida. Pressa rejält med citronsaft över biffarna direkt efter att det har tagits upp ur pannan och ringla 1/2 dl olivolja över vid servering.