• 800 g laxfilé
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 dl fänkål i stavar
  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 2 msk morot i kuber
  • 1 msk blekselleri i kuber
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitvins- och musselfond
  • 3 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 1 kg färskpotatis
  • 3 msk hackade örter
  • 2 msk smör
  1. Fräs schalottenlök, morot och selleri i smör utan att det tar färg. Tillsätt musslorna och slå på vinet. Koka under lock tills musslorna öppnar sig. Sila av fonden i en annan kastrull och koka upp tillsammans med vinägern. Slå på grädden och smaka av med salt och peppar. Montera i smöret på slutet.
  2. Dela laxen i 4 bitar. Grilla den på skinnsidan. Kör klart i ugnen ca 10 min på 160 grader.
  3. Koka fänkålen i saltat vatten och kyl av i isbad. Plocka och rensa musslorna, 3 st per portion. Koka potatisen i saltat vatten. Vänd upp potatisen i smör och örter innan servering.
  4. Placera musslorna och fänkålen på potatisen. Mixa såsen och slå över. Lägg laxen överst och toppa med vattenkrasse.

Annons:

Smörstekt torsk med blåmusslor

av Filip Fastén, Jessica Frej
  •  19 ingr

Fransk fiskgryta med aioli

av Sveriges mästerkock - lagtävling
  •  60 min
  •  38 ingr
  •  14 ingr
  •  1h 15 min
  •  33 ingr