• 800 g laxfilé
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 dl fänkål i stavar
  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 2 msk morot i kuber
  • 1 msk blekselleri i kuber
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitvins- och musselfond
  • 3 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 1 kg färskpotatis
  • 3 msk hackade örter
  • 2 msk smör
  1. Fräs schalottenlök, morot och selleri i smör utan att det tar färg. Tillsätt musslorna och slå på vinet. Koka under lock tills musslorna öppnar sig. Sila av fonden i en annan kastrull och koka upp tillsammans med vinägern. Slå på grädden och smaka av med salt och peppar. Montera i smöret på slutet.
  2. Dela laxen i 4 bitar. Grilla den på skinnsidan. Kör klart i ugnen ca 10 min på 160 grader.
  3. Koka fänkålen i saltat vatten och kyl av i isbad. Plocka och rensa musslorna, 3 st per portion. Koka potatisen i saltat vatten. Vänd upp potatisen i smör och örter innan servering.
  4. Placera musslorna och fänkålen på potatisen. Mixa såsen och slå över. Lägg laxen överst och toppa med vattenkrasse.

Smörstekt torsk med blåmusslor

av Filip Fastén, Jessica Frej
  •  19 ingr

Fransk fiskgryta med aioli

av Sveriges mästerkock - lagtävling
  •  60 min
  •  38 ingr
  •  14 ingr
  •  1h 15 min
  •  33 ingr