Karamelliserat kryddris

Karamelliserat kryddris
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Karamelliserat kryddris

8 ingredienser

30 m + blötläggning

Karamelliserat ris som fått koka med kardemumma, vanilj och grädde blir en riktig fullträff till dessert tillsammans med körsbärssylt!

Ingredienser

portioner
  • 100 g basmatiris
  • 2 l mjölk
  • 2 kardemummakärnor (gröna)
  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 90 ml grädde

Servering

  • rörsocker
  • körsbärssylt

Gör så här

  1. Blötlägg riset i vatten i 2 timmar.
  2. Häll sedan av vattnet och låt riset torka i rumstemperatur i 24 timmar.
  3. Mixa sedan riset grovt i en matberedare.
  4. Koka upp mjölk och tillsätt kardemumma, vaniljstång och socker.
  5. Tillsätt riset och låt sjuda under omrörning i ca 30-40 minuter.
  6. Häll sedan i grädde och låt koka i ytterligare ca 15 minuter.
  7. Lyft ur vaniljstången och kardemummakärnorna.
  8. Häll upp riset i portionsformar och kyl ner.

Servering

  1. Toppa varje form med rörsocker och bränn av med en gasbrännare, eller på högsta värmen i ugnen med grillfunktion.
  2. Servera med körsbärssylt.