Karamelliserat äpple med kolasås

Karamelliserat äpple med kolasås
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Karamelliserat äpple med kolasås

21 ingredienser

30 m

Karamelliserat äpple med kolasås, havreflarn och äppelsorbet är en succé att servera efter maten.

Ingredienser

portioner

Äppelsorbet

  • 1 blad gelatin
  • 50 g grädde
  • 120 g strösocker
  • 400 g äpple
  • 70 g äppeljuice

Karamelliserade äpplen

  • 100 g strösocker
  • 1 dl äppeljuice
  • 4 äpplen
  • 1 citron

Kolasås

  • 100 g grädde
  • 100 g strösocker
  • 3 g majsstärkelse
  • 100 g grädde
  • 5 g rosmarin
  • ca 2 g flingsalt

Havreflarn

  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Topping

  • 0,5 kruka färsk körvel

Gör så här

Havreflarn

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en mixer/ blandare med vinge och låt gå i ca 2min. Tillsätt ev 1msk vatten om degen känns torr.
  2. Rulla små bolla ca 2-3cm i diameter och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Baka i ugnen på 175grader i ca 7-8min alt tills sol blivit gyllenbruna.

Äppelsorbet

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter.
  2. Koka upp grädde med socker och lägg i gelatinet.
  3. Mixa sedan med resterande ingredienser och kör i glassmaskinen.

Karamelliserade äpplen

  1. Mät upp socker i en kastrull på medelvärme. När sockret är gyllenbrunt så häll i äppeljuicen och koka tills sockret smälter.
  2. Häll ner äppelbitar och koka ca 5 minuter tillsammans med juice och skal från citronen.

Kolasås

  1. Koka 100 g grädde med 100 g socker till 120 grader.
  2. Tillsätt sedan majsstärkelse, 100 g grädde och rosmarin. Låt koka till 103 grader.
  3. Kyl ner kolasåsen och sila sedan bort rosmarinen och smaka upp med flingsalt.

Montering

  1. Montera din efterrätt med äpple och kolasås i botten. Toppa med ett havreflarn, äppelsorbet (vill du imponera spritsa ut din sorbet på toppen). Avsluta med några dekorativa kvistar körvel på toppen.