Karamelliserad mandelmassa

koket.se
Karamelliserad mandelmassa
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Karamelliserad mandelmassa

8 ingredienser

30 m

Den här mandelmassan blir extra god och lyxig tack vare karamellisering.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner30 - 35
  • 1,5 msk strösocker
  • 2,5 msk ljus sirap
  • 200 g sötmandel, med skal
  • 0,5 tsk flingsalt
  • ev 0,5 tsk malen kardemumma, nymald
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 0,5-1 dl grädde, ovispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Mät upp strösocker och sirap i en stekpanna. Låt koka upp tills allt har smält. Undvik att röra för mycket.
  3. Lägg i mandlarna, flingsalt och smaksätt eventuellt med nymald kardemumma. Rör om och ta av från plattan.
  4. Strö ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 15 minuter till gyllene färg.
  6. Ta ut och låt massan stelna och svalna helt på plåten.
  7. Lägg massan i en matberedare tillsammans med florsocker och mixa till ett fint smul.
  8. Tillsätt äggvita samt ringla i grädde till önskad konsistens under tiden som du mixar.
  9. Lägg mandelmassan i en spritspåse för att fylla dina semlor och toppa sedan med grädde.