Paj är alltid trevligt att bjuda på. Den här lökpajen blir dessutom extra lyxig med en syrlig ricottakräm.
Se Jennifer Eriksson laga receptet
Ingredienser
6 - 8 bitar
Pajdeg
125 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
1,5 msk vatten
salt
Fyllning
5 gula lökar
50 g smör
0,5 krm strösocker
2 dl crème fraîche
150 g färskost
200 g getost
0,5 kruka färsk timjan
1 dl parmesanost
salt
Ricottakräm
50 g ricotta
1,5 dl parmesanost
0,5 citron, zest
olivolja
Servering
gräslök
färsk timjan
Gör så här
Pajdeg
Blanda det rumstempererade smöret med mjölet till en smulig deg.
Tillsätt lite vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform som är ca 24 cm i diameter. Nagga i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.
Fyllning
Skiva, eller mandolina, löken ganska tunt. Stek löken i 50 g smör i ca 10 minuter. Målet är att den ska bli söt och god.
Tillsätt en nypa salt och socker.
Häll ner löken i en skål med crème fraiche, färskost och smulad getost. Blanda i timjan, salt och peppar.
Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet och riv över ca 1 dl parmesanost.
Grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader.
Ricottakräm
Blanda under tiden ihop ricotta med finriven parmesan, citronsaft och zest. Häll i en skvätt olivolja också.
Servering
Klicka sedan ut krämen på en något avsvalnad paj. Gör en grop i varje krämklick och fyll upp med lite olivolja.