Kantonesisk rättikskaka

koket.se
Kantonesisk rättikskaka
Foto: Tv4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Kantonesisk rättikskaka

10 ingredienser

2 h

Den här dim sum-klassikern får sin djupa umamismak från torkade räkor, shiitakesvamp och den kinesiska korven lap cheong. Receptet kräver lite planering och kärlek men kan med fördel förberedas dagen innan.

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 torkade shitakesvampar [20 g]
  • 3 msk torkade räkor [25 g]
  • 1 rättika (stor) [800 g]
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 korvar (kinesisk korvar “lapcheong”) [80 g]
  • 130 g rismjöl
  • 2 msk tapiokastärkelse (kan ersättas med majsstärkelse)
  • vitpeppar
  • 1 krm MSG

Gör så här

  1. Låt svamp och räkor ligga i blöt i cirka 2 dl kokhett vatten i minst 2 timmar, eller över natten.
  2. Skala och riv rättikan på rivjärnets grövsta hål och lägg i en stor skål.
  3. Rör ned 1 tsk flingsalt och 1 tsk socker över den rivna rättikan och låt dra i cirka 15 minuter i en sil ställd över en skål.
  4. Hacka korven i cirka 5 mm stora bitar.
  5. Krama ur vätskan från svampen och räkorna och hacka i 5 mm stora bitar. Spara vätskan!
  6. Krama ur den rivna rättikan och spara vätskan.
  7. Mät upp så att du har sammanlagt 250 ml vätska från avrunnen rättika och blötlagd svamp (tillsätt vatten om du inte har tillräckligt). Rör ihop med rismjöl, tapiokastärkelse, vitpeppar och MSG tills du får en jämn smet, ställ åt sidan.
  8. Hetta upp 2 msk olja i en stor stekpanna eller wok. Stek korven på medelvärme tills den släpper sitt fett och får lite färg. Tillsätt sedan svamp, räkor och stek i några minuter tills de doftar gott.
  9. Tillsätt den rivna rättikan och stek under omrörning tills rättikan mjuknat utan att få färg, cirka 5 minuter.
  10. Tillsätt smeten och stek med rättikan under omrörning tills den tjocknar till en paste-konsistens. Ta av värmen.
  11. Smörj en brödform ordentligt och lägg i en bit bakplåtspapper.
  12. Fyll formen med smeten och packa den jämnt. Ångkoka hela formen tills innertemperaturen når 95 grader, ca 75–90 minuter. Om kakan är klar när den ser lätt genomskinlig ut och inte kritvit.
  13. Låt svalna (gärna över natten). Skär upp i 2 cm tjocka skivor och stek i olja cirka 3 minuter på vardera sida så de får fin färg och en krispig yta.
  14. Garnera med salladslök och servera gärna med soja, chiliolja eller sriracha som dippsås.