Kalla, kryddiga bovetenudlar

Kalla, kryddiga bovetenudlar
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kalla, kryddiga bovetenudlar

10 ingredienser

20 m

Bovete är namnet till trots inget sädesslag det är också helt fritt från gluten. Bovete är rikt på mineraler och aminosyror. I Ryssland gör man bovetepannkakor, blinis, och de ”salta” pannkakorna, galettes, i Frankrike är också gjorda på bovete. Då bovetet ursprungligen kommer från Asien är det inte så konstigt att det görs nudlar av växten också. Här kommer en perfekt sommarlunch som skall serveras iskall. /Erik

Ingredienser

  • 200 g bovetenudlar, torkade
  • 1 tsk matolja

dressing

  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 0,5 krm strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 4 msk chiliolja, med sediment
  • 1 msk vitlök, finhackad

Servering

  • 2 salladslökar, gröna delen
  • 1 inlagd chilifrukt, finhackad

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet, kyl dem omedelbart i kallt vatten, sila av vattnet och blanda nudlarna med matoljan så de inte klibbar ihop.
  2. Blanda en dressing av soja, vinäger, socker och salt tills sockret och saltet löst sig, tillsätt chiliolja och vitlök och blanda igen. Blanda nu nudlarna med dressingen, lägg upp på ett fat och strö över salladslök och finhackad chili. Servera gärna med några isbitar så att rätten håller sig kall.