Värm 2 dl grädde i en kastrull och fräs smör och mjöl i en annan kastrull. Lyft redningen av värmen och spä med den varma grädden. Koka sakta några minuter, stuvningen ska vara ganska tjock. Hacka köttet fint i mixer och hacka den stekta svampen. Blanda kött, svamphack och stuvning, rör i äggulor, salt och peppar och häll upp blandningen i en smord form. Pensla ytan med smält smör, låt kallna.
Dela den nu ganska fasta massan i bitar och forma dem till avlånga kroketter. Rulla dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt kroketterna ligga i kylen över natten. Fritera kroketterna i het olja tills de blir gyllenbruna.
Sås: Ansa och hacka den färska svampen. Stek i smör till gyllene färg. Pudra över mjöl, rör om och häll i grädde. Koka sakta i 5 minuter. Krydda med portvin, salt och peppar.