Underbara smördegspizzor

Snabba snittar med färdig smördeg
Foto: Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Underbara smördegspizzor

Av: Jennie Benjaminsson

Från: Kalasgott

23 ingredienser

Att göra pizza på smördeg är otroligt smidigt och framför allt gott. De går att fylla med precis vad som helst. Här delar jag med mig av mina absoluta favoriter! Recept från boken Kalasgott.

Läs mer om boken

Kalasgott

Ingredienser

portioner
  • 1 färsk smördeg, rulle
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 äggulor
  • salt
  • svartpeppar

Fyllning 1

  • 3 schalottenlökar, strimlade
  • 3 dl lagrad ost, riven (t ex emmental eller gruyère)
  • 100 g kallrökt skinka

Fyllning 2

  • 12 ansjovisfiléer
  • 8 sparrispotatisar, kokta skivade
  • 3 schalottenlökar, strimlade
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • ett par dillkvistar, att toppa med vid servering

Fyllning 3

  • 200 g chèvreost, smulad
  • 4 färska fikon, klyftade
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 förp ruccolasallad, att toppa med vid servering
  • 2 betor skalade och tunt skivade att toppa med vid servering (t ex polkabeta och gulbeta)

Fyllning 4

  • 200 g kallrökt lax
  • 200 g fetaost, smulad
  • 6 småtomater, delade
  • 1 Granny Smith äpple, skivat
  • 2 blad färsk mynta, att toppa med vid servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rulla ut smördegsplattan på en bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Rör ihop crème fraiche och äggulor, smaka av med salt och peppar.
  4. Gör ett långt snitt intill kanterna på smördegsplattan och fördela crème fraiche-röran över smördegen.
  5. Fördela valfri fyllning över pizzan och grädda i mitten av ugnen tills den har blivit puffig och gyllenbrun, ca 20 minuter. Servera genast!