Kål Me Morot - Mack-SM 2019

Kål Me Morot - Mack-SM 2019
Foto: Sveriges bagare och konditorer

Kål Me Morot - Mack-SM 2019

Av: Viktor Lind

Från: Efter fem

53 ingredienser

Viktor Linds vinnarmacka från Mack-SM 2019 - årets godaste macka med andra ord!

Ingredienser

Brödrecept 3 bröd

  • 15 g jäst
  • 90 g sirap
  • 600 g rågsurdeg
  • 150 g havssalt
  • 2800 g vatten
  • 3800 g vetemjöl

Harissamajjo en stor batch

  • 5 dl sojadryck
  • 10 dl matolja
  • 3 msk harissapasta
  • 1 klyfta vitlök
  • vinäger
  • salt
  • peppar

Ångad vitkål

  • vitkål
  • olivolja
  • citron
  • färsk gräslök
  • schalottenlök

Sojamarinerad portabellosvamp

  • portabellosvamp
  • sesamfrön
  • japansk soja
  • olivolja

Karamelliserad lök

  • gul lök
  • sherryvinäger
  • salt

Dragonpicklad morot

  • morot
  • 2 dl dragonvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Citron- och dragonstekt morot

  • morot
  • citronsaft
  • dragon
  • silverlök

Cashewricotta

  • cashewnötter
  • vatten
  • citron, saft och skal
  • salt

Grönkål i örtvinägrette

  • grönkål
  • persilja
  • salladslök, gröna delen
  • basilika
  • dragon
  • ctronsaft
  • olivolja
  • rapsolja
  • salt

Syltad citron

  • citron (ekologisk)
  • salt
  • sockerlag

Puffade bondbönor

  • bondbönor
  • neutral olja, till fritering
  • salt

Svartvinbärspulver

  • svarta vinbär

Gör så här

Bröd

  1. Börja med att blanda ihop surdeg, jäst,salt och sirap. Häll på vatten och rör ihop. Slutligen i med mjöl och blanda till en deg. Låt jäsa i kylen i minst 18 timmar.
  2. Baka ut, vik degen in till mitten från 2 sidor, vik de andra 2 sidorna över de andra sidorna. Dela till 3 bröd, vik varje bröd en sidan till mitten och andra sidan över den andra sidan. Låt vila i 30 min. Upprepa samma process och låt vila på brödplåt.
  3. Baka av på 250 grader kombinerad ånga och värme i 11 minuter. Sänk ner till 185 grader i 20 minuter. Byt till bara värme och baka på 185 grader i 15 min.

Harissamajjo

  1. I mixerbunke, lägg i alla ingredienser förutom 5 dl olja. Mixa ihop allting och låt mixern gå. Späd med resterande ca 5 dl olja till krämig majjokonsitens. Smaka av om det behövs mer salt, vinäger eller harissa.

Ångad vitkål

  1. Skär vitkål i strimlor och lägg ut på plåt. Ånga i ugnen i ca 3-4 minuter. Blanda medan den är varm med olivolja, citronsaft,citronskal, gräslök, salt finhackad schalottenlök.

Portabellosvamp

  1. Skrapa bort lameller och foten på svampen. Lägg på plåt, ringla över olja och salta. Baka i ugn på 185 grader i 25 minuter. Skär i skivor och blanda med soja, olivolja och sesamfrö.

Karamelliserad lök

  1. Skala lök och skär i tunna strimlor. Lägg i en kastrull med olja i botten, låt steka långsamt på medeltemperatur. Rör runt lite då och då så att det inte bränns. När löken fått mörk och fin gyllenbrun färg avsluta med lite vinäger och salt.

Dragonpicklad morot

  1. Hyvla morot tunt på mandolin. Koka upp alla ingredienser till pickelslagen. Häll över den varma lagen på morötterna.

Citron- och dragonstekt morot

  1. Baka först morötterna mjuka i ugn på 120 grader i ca 40-50 minuter. Stek sedan så morötterna få fin stekyta. Glasera morötterna med, citronsaft, dragon och tunt hyvlad silverlök.

Cashewricotta

  1. Lägg cashewnötter i blöt över natten. Häll av vattnet. Mixa cashewnötterna med citronsaft, citronskal och salt. Späd med lite vatten till tjock och krämig konsistens.

Grönkål i örtvinägrett

  1. Plocka grönkålen från stammen. Mixa övriga ingredienser till en vinägrett.

Syltad citron

  1. Skrubba citronerna noga, använd gärna ekologiska citroner. Skär 4 snitt i varje citron, skär in till mitten, men inte helt igenom de ska fortfarande sitta ihop. Koka i kraftigt saltat vatten i ca 1 timme, tills mjuka. Lägg upp i rengjord glasburk. Koka upp en sockerlag och slå den varma lagen på citronerna.

Puffade bondbönor

  1. Lägg bondbönor i blöt över natten. Häll av vattnet. Fritera på 180 grader i ca 5 minuter. Låt rinna av på papper och salta.

Svartvinbärspulver

  1. Torka svartvinbär och mixa sedan till ett pulver.