Julskinka

Julskinka
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Julskinka

8 ingredienser

1 h

En god julskinka med morötter, lök och senapsgriljering är svårslaget på julbordet.

Min barndoms jul
Min barndoms jul

Min barndoms jul

Fredrik Eriksson har tagit fram alla recepten till Astrid Lindgrens fina julkokbok. Köp boken här!

Läs mer

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 3-5 kg skinka, rimmad med nät
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Griljering

  • 3 msk senap (gärna svensk originalsenap)
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

  1. Stick en stektermometer i skinkan så att spetsen kommer in i skinkans tjockaste del.
  2. Lägg skinkan i en rymlig kastrull och häll på vatten så att det täcker skinkan.
  3. Låt vattnet koka upp och skumma noga med hjälp av hålslev.
  4. Skala och skär lök i klyftor.
  5. Skala och skär även morötterna i bitar.
  6. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad, lök och morot i kastrullen med skinkan och koka upp igen.
  7. Sänk sedan värmen och sjud under lock tills termometern visar 71-72 grader.
  8. Ta upp skinkan ur spadet, skär bort nätet och låt den svalna något. Skär eventuellt bort en del av svålen.
  9. Reducera kokspadet till önskad sälta och spara det till dopp i grytan.

Griljering

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg den kokta skinkan i en ugnsform.
  3. Rör ihop senap och ägg. Bred blandningen på och runt skinkan och strö över ströbröd.
  4. Griljera skinkan mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills den fått fin färg. Låt kallna.