Julig kladdkaka med pepparkakssmak

Ida Linandner

Julig kladdkaka med pepparkakssmak

Av: Ida Linander

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här juliga kladdkakan med smak av pepparkaka är en fröjd för alla sinnen. Toppa den med vit chokladganache och en sötsyrlig lingoncurd så blir det en riktig succé!

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör (normalsaltat)
  • 100 g vit bakchoklad
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Vit chokladganache

  • 200 g vit bakchoklad
  • 1 dl vispgrädde

Lingoncurd

  • 1 dl frysta lingon
  • 1,5 dl strösocker
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 g osaltat smör

Montering

  • ev lingon
  • ev pistagenötter, hackade
  • ev mandelspån
  • ev rosmarinkvist
  • ev florsocker

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en rund form (24 cm) och placera ett bakplåtspapper i botten.
  3. Smält smöret. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt den vita chokladen. Rör om till den smält helt.
  4. Rör ner strösocker, vaniljsocker, pepparkakskrydda och salt i smörblandningen. Få inte panik om det blir en grynig massa, den löser sig och blir slät när du vispar ner äggen.
  5. Tillsätt äggen ett i taget och rör om. Vispa inte för mycket, du vill ha en seg och lite kompakt kaka.
  6. Blanda i mjölet och rör om tills smeten precis går ihop och blir glansig.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan ska få lite färg och stanna till men fortfarande vara lite kladdig i mitten.
  8. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna helt (helst i kylen över natten) innan du tar ur den ur formen.

Vit chokladganache

  1. Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen, låt stå några sekunder innan du rör om till en slät kräm.
  3. Låt stå i kylen och sätta sig i 1-2 timmar eller på köksbänken över natten.
  4. Fyll sedan en spritspåse med valfri tyll.

Lingoncurd

  1. Koka upp lingonen så att de mjuknar och börjar safta sig. Pressa eller sila sedan bären så du får ut all saft. Låt svalna.
  2. Tillsätt övriga ingredienser (utom smöret) och vispa ihop.
  3. Värm upp blandningen på spisen under omrörning till krämen tjocknar (den ska ej börja koka). När du är nöjd med konsistensen så ta av kasrullen från plattan och tillsätt smöret.
  4. Låt krämen svalna helt, gärna i kylskåp, innan du fyller en spritspåse. Det behövs ingen tyll då du kommer klippa ett litet hål i påsen bara.

Montering

  1. Lägg kakan på ett serveringsfat.
  2. Spritsa ut chokladganache som en krans runt yttre delen av kakan i två rader.
  3. Spritsa sedan ut lingoncurden i håligheterna som blir i ganachen.
  4. Dekorera med exempelvis lingon, hackade nötter (kan uteslutas) och pudra florsocker runt kanten.