Julies morotskaka

Morotskaka
Foto: TV4
Julie Karlsson
Julie Karlsson

Julies morotskaka

20 ingredienser

1 h

Gluten- och laktosfri morotskaka med söta marsipandekorationer.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna

Botten

  • 6 morötter (stora)
  • 6 ägg
  • 720 g strösocker
  • 300 g laktosfritt smör
  • 330 g majsstärkelse
  • 270 g havremjöl
  • 4 msk fiberhusk
  • 4 msk vaniljsocker
  • 4 tsk malen kanel
  • 4 tsk kardemumma
  • 4 tsk ingefära
  • 8 tsk bakpulver
  • 200 g laktosfri mjölk

Frosting

  • 300 g laktosfri grädde
  • 300 g färskost, laktosfri
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g florsocker

Garnering

  • 2 msk malen kanel
  • 200 g orange marsipan
  • 100 g grön marsipan

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt samtidigt som du smälter smöret.
  3. Riv morötterna fint och blanda därefter smöret, morötterna och mjölken.
  4. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat skål och häll sedan över detta över vätskespadet.
  5. Blanda ihop alltsammans snabbt och häll ut i långpanna klädd med bakplåtspapper, tejpa gärna upp kanterna. Grädda i 35 minuter.
  6. Gör små morotsfigurer av marsipan för garneringen och låt stelna något.
  7. Vispa därefter grädden tillsammans med vaniljsocker och florsocker, så att den blir riktigt fast. Rör försiktigt ner färskosten och blanda ihop tills det blir följsamt.
  8. Klä/spritsa frostingen på kakan/bitarna. Sprinkla även lite kanel på innan figurerna läggs på!