Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin

Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin
Foto: TV4
Julie Karlsson
Julie Karlsson

Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin

13 ingredienser

2,5 h

Saftig sirapslimpa med stjärnanis, fänkål och kummin. Toppas med hackade mandlar och valnötter.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk stjärnanis, mald
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, mald
  • 0,5 tsk malen kummin
  • ca 9 dl vetemjöl special
  • 0,25 dl mandelspån
  • 0,25 dl valnötter
  • sirap (till pensling)

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor. Värm upp till fingertoppsvärme (37 grader). Smula jästen i en bunke och blanda med degspad. Lös upp jästen!
  3. Tillsätt vetemjölet och kör i bakmaskin i 5 minuter (alt i 10 min utan bakmaskin). Jäs under bakduk i 40 min.
  4. Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen slät i valfri form och jäs i ytterligare 30 minuter.
  5. Under jäsningen sätts en plåt in på näst nedersta falsen i ugnen så att den blir riktigt varm. När degen är färdigjäst ska det placeras på den varma plåten.
  6. Hacka nötterna och pensla brödet med sirap upplöst i varmt vatten när brödet jäst färdigt.
  7. Skär upp ett mönster, sprinkla nötter på ytan samt lite vetemjöl. Skjutsa in i ugnen på nedersta falsen i kombination med en skål med 1 dl kallt vatten som ska ånga för en krispigare yta. Släpp ut luften fort när ångan fått stå i ca 30 sekunder.
  8. Grädda i 30 minuter tills brödet låter ihåligt om man knackar lätt mot undersidan. Låt svalna och servera!