Löksoppa med ostpastej

Löksoppa med ostpastej
Foto: TV4

Löksoppa med ostpastej

Av: Julia Hortlundh och Mimi Oskarsson

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Ingredienserna i den här soppan är enkla att köpa ekologiska eller närodlade i vanliga butiker. En klassisk fransk löksoppa är aldreg fel en mörk höst- eller vinterkväll.

Ingredienser

portioner

Ostpastej

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,75 dl grahamsmjöl
  • 60 g smör
  • ca 2 msk vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ca 2 ägg
  • 1 dl lagrad ost, riven

Soppa

  • 400 g gula lökar (cirka 4 stora)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong (eller hönsfond, fond och vatten)
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda grahamsmjöl och vetemjöl med smör, tillsätt vatten. Kavla ut degen och skär rundlar och klä metallformarna med dem.
  2. Vispa samman mjöl, grädde och ägg.
  3. Sprid ut den rivna osten i formarna och häll på äggsmet så att den täcker osten. Grädda i ugnen 15-20 minuter.
  4. Skala och skär löken i tunna skivor och fräs den i smör utan att den får färg. Rör ner socker. Tillsätt vin, fond och timjansblad (ej kvistar). Låt koka minst 15 minuter. Smaka av med salt och peppar Servera soppan med en ostpastej i.