Jordgubbscheesecake med fräsch limecurd

Jordgubbscheesekake med fräsch limecurd
Foto: Tv4

Jordgubbscheesecake med fräsch limecurd

Av: Amanda - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h + tid i frys

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Cheesecakebotten

  • 75 g smör
  • 12 digestivekex

Cheesecake

  • 4 gelatinblad
  • 350 g jordgubbar, mixade
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 200 g färskost
  • 200 g jordgubbar (hackade)

Limecurd

  • 2 limefrukter, skalet
  • 4 limefrukter, saften
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 g smör, rumstempererat
  • grön hushållsfärg

Garnering

  • färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Cheesecakebotten

  1. Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret för hand eller i en mixer. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.

Cheesecake

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp dem och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 msk vatten.
  2. Mixa jordgubbarna med sockret. Blanda ner det smälta gelatinet. Vispa grädden i en separat skål. Blanda ner osten i jordgubbsmixen. Tillsätt den vispade grädden och rör försiktigt om till en smet. Vänd ner jordgubbsbitarna i smeten. Häll smeten i formen och släta till. Ställ kakan i frysen ca 5 timmar.

Limecurd

  1. Blanda finrivet limeskal och färskpressad limesaft. Koka upp limesaft och skal tillsammans med sockret. Sila vätskan. Blanda ut maizena med saften av de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.
  2. Vispa upp ägget med äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknat ordentligt.
  3. Ta av från plattan och rör ner smöret. Tillsätt eventuellt 1-2 droppar grön karamellfärg, för att få en lite grönare färg. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna, gärna i kallt vattenbad. Förvara i kylskåp till servering.

Servering

  1. Ta fram cheesecaken ca 20 minuter före servering. Skär i bitar och lägg upp på tallrikar. Garnera med limecurd, färska jordgubbar och citronmeliss.