Jönssons potatisterrin med hängmörat nötkött

Jönssons potatisterrin med hängmörat nötkött
Foto: TV4

Jönssons potatisterrin med hängmörat nötkött

Av: Pärra - Sveg

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h 30 m

Potatiskaka och stekt hängmörat nötkött serveras med madeirasky och randiga betor.
Dryckestips: Le Poiane

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jönssons potatisterrin

  • 600 g Jönssons potatis
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 1 kruka timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl parmesanost, grovriven
  • smör, att steka i
  • 2 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar

Hängmörat nötkött

  • 800 g nötkött
  • salt
  • peppar

Madeirasky

  • 8 schalottenlökar
  • 2 morötter
  • 2 knippen persiljestjälk
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl madeiravin
  • 6 dl vatten
  • 6 msk kalvfond
  • 4 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Servering

  • polkabeta

Gör så här

Jönssonspotatisterrin

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva Jönssonspotatis tunt. Täck en limpform med bakplåtspapper. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjukt med smör i stekpanna. Blanda grädde, pressad vitlök, finhackad timjan, salt och svartpeppar i en bunke.
  2. Lägg ett lager skivad potatis i botten på limpformen. Strö över lite av löken, lite av osten och häll på lite av blandningen, fortsätt sedan varva potatisen med denna blandning hela formen.
  3. Grädda terrinen i ugnen, ca 60 minuter. Efter 30 minuter lägg i ytterligare en limpform över terrinen så att den pressas ihop. Testa om terrinen är färdig genom att testa med att sticka genom terrinen med provsticka, den är färdig när potatisen känns mjuk. Efter att du tagit ut terrinen ur ugnen, låt stå i minst 60 minuter. Stansa ut portionsbitar och värm i ugnen strax före servering.

Hängmörat nötkött

  1. Låt köttet vara framme i rumstemperatur minst en timme före stekning. Stek köttet hårt i grillpanna. Prova att lyfta på köttbitarna, när de släpper lätt från pannan är det dags att vända på köttet. Salta och peppra.

Madeirasky

  1. Skala och finhacka löken och morötterna. Fräs lök och morötter med smör i en kastrull. Rör ned tomatpurén och lått detta fräsa tillsammans någon minut. Häll på vin, fond, vatten samt persiljestjälkarna. Låt såsen koka tills hälften av vätskan återstår. Sila såsen och vispa ner en klick smör under kraftig vispning. Red eventuellt såsen med maizena om det behövs. Smaka av med salt, peppar och socker.
  2. Servera detta tillsammans med rårivna polkabetor.