Lökpizzor

Lökpizzor
Foto: Camilla Lindqvist

Lökpizzor

Av: Jon Hansson

12 ingredienser

Lökpizzor är salta och goda till drinken eller som en del av en buffé. Recepten kommer från boken Buffé - helt enkelt.

Receptet är tänkt som en del av en buffé för cirka 12 personer.

Kolla in fler recept och läs mer om

Buffé - helt enkelt

Ingredienser

  • 6 fryst smördeg
  • 1 purjolök (liten)
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 dl svarta oliver, urkärnade
  • 3 msk smör
  • 1,5 tsk timjan
  • 1 citron
  • 3 dl ost, riven
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Ta fram smördegsplattorna så att de hinner tina lite.
  3. Ansa och spola ren purjon.
  4. Skiva tunt.
  5. Skala och skiva lökarna och vitlöken.
  6. Dela oliverna.
  7. Hetta upp smöret i en stekpanna eller kastrull och fräs löken och vitlöken 10 minuter på låg värme tills den mjuknar.
  8. Krydda med timjan, pressad citron, salt och peppar.
  9. Ställ åt sidan.
  10. Dela smördegsplattorna på mitten så att du får 12 stycken.
  11. Lägg på två plåtar. Spara disk och använd bakplåtspapper.
  12. Ritsa smördegsplattorna 1 cm in från kanten halvt igenom med vass kniv.
  13. Du ska få en marginal runt om på alla smördegsplattorna.
  14. Fördela lökröran och oliverna på smördegsplattorna. Håll dig innanför marginalen.
  15. Strö över osten.
  16. Salta och peppra en smula.
  17. Baka 10 minuter i ugnen. Smördegen ska puffa upp, osten ska smälta och få lite färg.