Svartgryta med kaffe och sprit

Svartgryta med kaffe och sprit
Foto: TV4/ Erika Englund

Svartgryta med kaffe och sprit

Av: Johnny - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

En lättlagad köttgryta som har ett förmodat Gotländskt ursprung. Tillagas helst med gjutjärnsgryta eller gjutjärnspanna. Den kan bli lite smaklös om man lagar i vanlig rostfri gryta.

Dryck:
6242 Santa Carolina Gran Reserva Barrica Ett vin som har en fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär örter och choklad. I smaken kommer det även in en ton av kaffe. Tillsammans med skogsbär kommer det göra rätten lättare, perfekt.

Johnny från Stockholm lagade även:

Smörstekta kantareller på toast

Hemmagjord saffransglass

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Svartgryta

  • 600 g nötkött (fransyska eller ytterlår)
  • 50 g smör
  • 2 tsk grovt salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl kaffe, starkt
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g tomatpuré
  • 1 dl renat brännvin
  • 2 tsk soja (kolorit)

Tillbehör:

  • 8-12 blå kongo potatisar
  • salladsmix
  • rucolasallad
  • tomat
  • gurka

Gör så här

Svartgryta

  1. Skär köttet i tärningar ca 3 x 3 cm.
  2. Bryn sedan köttet tillsammans med smöret i en gjutjärnspanna, eller i en gjutjärnsgryta.
  3. När köttet är gyllenbrunt; häll i kaffet tillsammans med vispgrädden, saltet, vitpepparn tomatpurén, spriten och koloritsojan.
  4. Allt blandas tillsammans och får småkoka under lock i ca 1 tim och 20 minuter.
  5. Kontrollera ibland att köttet inte blir sönderkokt! Koktiden kan variera beroende på köttkvalitén.

Tillbehör

  1. Koka potatisen (2-3st per person) och pressa den gärna. Servera med lite ruccolasallad, skivad tomat samt skivad gurka.