Vörtbröd

Vörtbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Vörtbröd

13 ingredienser

3h 10 min

Hembakat vörtbröd är ett måste på julen. Dagen före julafton är det dags för provsmakning av skinkan - självklart med en klick senap på en skiva av vörtbrödet!

Ingredienser

portioner
  • 500 g vatten
  • 40 g jäst
  • 150 g vört (finns i mataffärer)
  • 550 g siktat mjöl
  • 650 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 125 g mörk brun sirap
  • 5 g pomerans
  • 5 g hel nejlika
  • 5 g kardemummakärnor
  • 5 g malen kanel
  • 3 g ingefära, riven
  • 20 g salt

Gör så här

  1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.
  2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.
  3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.
  4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.