Vörtbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Vörtbröd av
Köket,  


3h 10 min 12

Hembakat vörtbröd är ett måste på julen. Dagen före julafton är det dags för provsmakning av skinkan - självklart med en klick senap på en skiva av vörtbrödet!

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
  1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.
  2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.
  3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.
  4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.
Vörtbröd

Vörtbröd

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  3h 5 min
  •  13 ingr
Julbröd från förr

Julbröd från förr

av Anna och Fanny Bergenström
  •  14 ingr
  •  2h 50 min
  •  11 ingr
Sillabröd

Sillabröd

av Heléne Johansson
  •  12 ingr
Dopp i grytan

Dopp i grytan

av recept.nu
  •  9 ingr
Stollen

Stollen

av recept.nu
  •  12 ingr
Vörtbröd, Ernsts recept

Vörtbröd, Ernsts recept

av Ernst Kirchsteiger
  •  2 h
  •  14 ingr
Hemgjorda krustader

Hemgjorda krustader

av Johan Sörberg
  •  6 ingr
Franska kolabakelser

Franska kolabakelser

av Johan Sörberg
  •  45 min
  •  9 ingr
Tuvabollar

Tuvabollar

av Johan Sörberg
  •  14 ingr