Focaccia - Johan Sörberg

Johan Sörberg

Focaccia - Johan Sörberg

10 ingredienser

1h 20 min

De här lättbakade, italienska brödet kräver en hel del olivolja. Krydda med dina favoriter och servera brödet till en god soppa eller som ett tillbehör på buffén.

Ingredienser

portioner bitar
  • 1000 g vatten
  • 60 g jäst
  • 35 g salt
  • 1600 g vetemjöl special
  • 100 g olivolja
  • extra virgin olivolja (till långpannan)

ex på fyllningar:

  • soltorkade tomater
  • oliver
  • fetaost
  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Ljumma vattnen till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg, gärna i maskin.
  3. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i cirka 30 minuter.
  4. Platta eller kavla ut degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i ungefär 25 bitar.
  5. Häll så mycket ollivolja i en långpanna att den täcker botten och låt degbitarna jäsa i oljan i ytterligare 30 minuter. Vänd dem ibland, så de inte torkar.
  6. Flytta bitarna till plåten och tryck små gropar i dem med pekfingret. Strö över lite hackade soltorkade tomater, lite hackade oliver eller lite smulad fetaost i groparna.
  7. Strö till sist över grovsalt och eventuellt någon krydda.
  8. Grädda i 10 minuter. Pensla med lite olivolja från plåten när bröden är färdiggräddade, så får de fin färg.