Foto: Fredrik Sandin Carlson

Tigerkaka


1h 10 min10

Tigerkaka är roligt att äta och är lika enkel att röra ihop som vanlig sockerkaka.

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 4 dl florsocker
  • 1 st citron
  • 8 msk strösocker
  • 3 st äggulor
  • 1 dl kesella
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 st äggvitor
  • 2 msk kakao
  •   smör till formen
  •   ströbröd till formen
  1. Vispa smöret och florsockret i en bunke med elvisp. Smeten ska bli riktigt vit.
  2. Tvätta citronen och torka. Raspa av skalet och blanda med 4 matskedar av strösockret. Gnugga blandningen mellan fingrarna så att sockret blir fuktigt.
  3. Blanda citronsockret med äggulorna och kesellan. Rör ner blandningen.
  4. Mixa vetemjöl och bakpulver i en skål och rör sedan ner i blandningen.
  5. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna och resten av strösockret till maräng och rör ner även den. Lägg en tredjedel av smeten i en ny bunke och tillsätt kakaon, rör om.
  6. Smörj och bröa en avlång sockerkaksform. Lägg den lilla kakaomassan i bunken med den stora, vita massan och blanda väldigt lätt, ett varv räcker.
  7. Baka kakan i 50-60 minuter. Ta sedan ut formen och vänd den upp och ner. Knacka försiktigt på formen så att kakan lossnar.

Annons:

Liknande recept

Dubbel sockerkaka med choklad

av Elisabeth Johansson
  •  15 ingr

Tigerkaka

av recept.nu
  •  10 ingr

Tigerkaka

av Le Parfait
  •  8 ingr

Gammeldags äppelkaka

av Leila Lindholm
  •  14 ingr

Prinsesstårta

av Malin Landqvist
  •  22 ingr
  •  10 + 70 minuter
  •  15 ingr

Sockerkaka med inlagd saffran

av Sébastien Boudet
  •  9 ingr
  •  14 ingr