Johan Sörbergs tigerkaka

Tigerkaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Johan Sörbergs tigerkaka

12 ingredienser

1h 10 min

Tigerkaka är roligt att äta och är lika enkel att röra ihop som vanlig sockerkaka.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 4 dl florsocker
  • 1 citron
  • 8 msk strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 dl kvarg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 äggvitor
  • 2 msk kakao
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Gör så här

  1. Vispa smöret och florsockret i en bunke med elvisp. Smeten ska bli riktigt vit.
  2. Tvätta citronen och torka. Raspa av skalet och blanda med 4 matskedar av strösockret. Gnugga blandningen mellan fingrarna så att sockret blir fuktigt.
  3. Blanda citronsockret med äggulorna och kesellan. Rör ner blandningen.
  4. Mixa vetemjöl och bakpulver i en skål och rör sedan ner i blandningen.
  5. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna och resten av strösockret till maräng och rör ner även den. Lägg en tredjedel av smeten i en ny bunke och tillsätt kakaon, rör om.
  6. Smörj och bröa en avlång sockerkaksform. Lägg den lilla kakaomassan i bunken med den stora, vita massan och blanda väldigt lätt, ett varv räcker.
  7. Baka kakan i 50-60 minuter. Ta sedan ut formen och vänd den upp och ner. Knacka försiktigt på formen så att kakan lossnar.