Piccata

Piccata
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Piccata

17 ingredienser

Här är orignalversionen. Längre ner i receptet hittar du ett "lättare" alternativ där kycklingen inte paneras. Blanda gärna fler, olika rotfrukter och stek dem i ugnen.

Ett ”lättare” alternativ får du om du väljer bort att panera kycklingen. Om du hoppar över paneringen blir rätten 230 kcal lättare, dvs. nästan en halv lunchportion (550 kcal) i energi. Den här energin kommer till största delen från fett också, hela 62 %.

Woka finstrimlad kyckling eller använd en grillpanna och grilla kycklingfilén istället. Använd gärna många olika rotfrukter såsom gulbeta, rödbeta, potatis, persiljerot, rotselleri, majrova och morötter.

Du kan välja att steka i stekpannan men också ugnssteka i lite olivolja och vitlök. När du ugnssteker behövs inte lika mycket fett. Lycka till!
/Susanne Gustafsson, leg dietist

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salt (efter smak)
  • 2 ägg
  • 100 g parmesanost, riven
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1 kg blandade rotfrukter
  • 2 msk olja + smör
  • 1 chilifrukt
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 förp krossade tomater [ca 370 g]
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 1 dl persilja

Gör så här

Kyckling

  1. Skär kycklingfiléerna till två tunna skivor vardera.
  2. Salta och pudra med vetemjöl.
  3. Vispa ägg med riven parmesan.
  4. Doppa kycklingfiléer och stek omgående i olja och smöret.

Rotfrukter

  1. Skala och skär rotfrukterna i 1/2-cm, oregelbundna, tärningar.
  2. Lägg i skivad purjo och hackad gul lök. Strimla chili i serveringsögonblicket.
  3. Tillsätt grovhackad persilja.

Tomater

  1. Hacka gul- och vitlöken och koka den försiktigt i olivoljan innan krossade tomaterna tillsätts.
  2. Kokas torr, smaksätt med salt och peppar.
  3. Servera med pressad citron.