Plommonspäckad fläskkarré

Plommonspäckad fläskkarré
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Plommonspäckad fläskkarré

21 ingredienser

Det här är söndagsmiddag så det skriker om det, lättlagat så det förslår. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips

Bourgogne Pinot Noir ”La Vignée” 2007, Artikelnummer 5421 – 109 kronor
La Vignée Pinot Noir har en ung, bärig doft med fin fruktighet som har inslag av hallon och jordgubbar.

Drostdy Hof Chardonnay/Viogner, Artikelnummer 15558 - 194 kronor (Bag-in-Box)
Smaken är välbalanserad och lätt smörig med tropiska inslag av ananas, mogen citrus, valnöt och lite vitpeppar. Drostdy Hof passar denna rätt då den gifter sig med sötman från plommonen

Grolsch Premium Lager, Artikelnummer 71073 - 22 kronor (45 cl Swingtop flaska)
En grön godbit, med brödig och aromatiska humletoner som rundas av med en balanserad efterbeska och passar perfekt till husmanskost som denna fläskkarré

**Intervallånga
**Har du inte en ugn med intervallånga går det givetvis bra ändå. Sätt ugnen på 150 grader och späd med lite vatten emellanåt.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg fläskkarré, utan ben
  • 10 katrinplommon
  • backtimjan
  • kummin
  • 2 msk smör
  • 150 g bacon, i bit (i cm-tjocka stavar)
  • 1 grönt äpple (i klyftor)
  • 3 dl fläskbuljong (tärningar)

Sås

  • 1 gul lök, hackad
  • backtimjan
  • 2 dl grädde
  • 2 msk portvin
  • 1 msk dijonsenap
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Beurre manie

  • 20 g smör
  • 20 g vetemjöl

Tillbehör

  • brysselkål
  • pressgurka
  • hasselbackspotatis
  • färsk kruspersilja

Gör så här

Karrén

  1. Salta och peppra karrén, späcka den med plommonen, lättast med ett brynstål genom köttet.
  2. Stek den sedan gyllenbrun och härlig runt om i en järngryta.
  3. Lägg i bacon och äpple och repa lite timjan över. Stek vidare ett tag, ca 2 minuter.
  4. Häll fläskbuljongen över karrén och ställ in den på 150-gradig intervallånga. Stek den till 62 gradig innetemp.
  5. Ta ut och lägg köttet på en skärbräda.

Sås

  1. Ha i lök och timjan i en kastrull och späd eventuellt med lite vatten.
  2. Koka 5 minuter och ha sedan i resten av ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar, red av med beurre manie.
  3. Servera med de goda tillbehören.