Ljummen pastasallad

Ljummen pastasallad
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Ljummen pastasallad

19 ingredienser

Ljummen pastasallad med två alternativ. Johans originalrecept och Susannes lättare variant.

Ett vardagsalternativ som är lite lättare
Genom att ta 1/2 dl olja till tomatsåsen och välja att försiktigt strö över parmesan på salladen så kommer du minska kalorierna dramatiskt i måltiden. Du minskar intaget energi med nästan 400 kcal per portion om du väljer det lättare alternativet! Även om olivoljan har en bra fettkvalitet så blir det för mycket och det kan lätt leda till en viktuppgång. /Susanne

Ingredienser

  • 1 förp krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 3 vitlökar
  • 2 dl olivolja (alt 0,5 dl)
  • 1 förp kidneybönor
  • 1 förp svarta bönor
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 1 rödlök
  • 1 chilipeppar (röd)
  • 300 g fiberpasta
  • 1 ask körsbärstomater
  • strösocker
  • rucolasallad
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl pinjenötter
  • 100 g parmesanost (alt 30 g)
  • 200 g prosciutto (alt parmaskinka)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Tomater

  1. Skär cocktailtomaterna på mitten och baka dem 30 minuter, i ugn på 100 grader.
  2. Salta, peppra och sockra lite på snittytan.

Tomatsås

  1. Hacka gul lök + vitlöken och koka i 5 minuter i oljan.
  2. Slå på krossade tomater och småputtra i 30 minuter.
  3. Balansera syran och sötman med lite rödvinsvinäger och socker. Salta rikligt.
  4. Skär stjälksellerin i småbitar och låt koka med sista minuten.

Bönor

  1. Gör rödlöksbåtar och blanda i dem tillsammans med bönorna.

Pasta

  1. Koka pastan och blanda i den.

Servering

  1. Rosta pinjenötter i torrpanna tills de får fin färg.
  2. Arrangera pastan på ett fat. Tomater, bönor och prosciutto ovanpå och sist basilikan.
  3. Dra över olivolja.
  4. Servera med en fräsch sallad på ruccola med riven parmesan och pinjenötter.