Foto: TV4

Osso buco a la JJ - kalvlägg


4

”Detta är en av mina favvorätter, helt enkelt så sjukt smaskig”. /Johan Jureskog

Kalv

  • 4 skivor kalvlägg á 400 g (ca 1,5 kg)
  •   vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 st stor morot skuret i centimeterstora tärningar
  • 200 g rotselleri skuret i centimeterstora tärningar
  • 1 st stor gul lök hackad
  • 4 st vitlöksklyftor hackad
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl kalvbuljong ( helst egen , men funkar med tärning)
  • 1 st rosmarinkvist
  • 1 st timjankvist
  • 2 st tomater (skållade, urkärnade och skurna i tärningar)
  • 0.5 tsk finhackad rosmarin och timjan

Polenta

  • 1 st gul lök finhackad
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 paket saffran á 0,5 g
  • 200 g polentagryn
  • 1 l vatten
  • 1 l kalvbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  •   saften av 1 citron
  • 50 g smör
  • 0.5 dl mascarpone
  •   tabasco, salt

Garnityr

  •   Gremolata ( ½ dl grovhackad kruspersilja, 1 tsk finhackat citronskal, 1 tsk finhackad vitlök)
  •   råriven parmesan
  1. Kalv
    Mjöla kalvläggarna lätt och stek dem gyllenbruna i en stekpanna, därefter på en långpanna. Glöm ej att koka ur stekpannan med vatten och spara avkoket. Bryn rotfukterna löken och vitlöken i smör och slå därefter i avkoket rätt ner i stekpannan häll dem över ossobuccon. Ställ in långpannan på 150 gradig ugn med intervall ånga., ca 1 timme. Vid servering så blandas tomattärningar i och strö i rosmarin, timjan hacket. Smaka av med salt och peppar.
  2. Polenta
    Svetta lök, vitlök och saffran i en kastrull. Häll i polentan och rör och späd med kalvbuljongen. Småputtra 1 timme och späd och rör medans på låg värme, ha i grädden sta 15 min. Vid servering så mixa polentan med smör och mascarponen. Smaksätt med salt och tabasco.
  3. Garnityr
    Servera på fat med gremolata och olivolja på toppen och polentan och grovriven parmesan vid sidan om.

Annons:

Osso buco

av Johan Jureskog
  •  21 ingr
  •  11 ingr
  •  16 ingr

Osso buco

av recept.nu
  •  14 ingr

Osso buco

av Sara Begner
  •  2h 10 min
  •  20 ingr
  •  2-3 h
  •  22 ingr
  •  14 ingr

Porcetta

av Johan Jureskog
  •  21 ingr