Hummer och nyår är ju självskrivet, här kan man välja att äta den som jag gör rakt upp och ner ljummen och nykokt utan tillbehör, eller lite mer sofistikerat som soppa. /Johan Jureskog
Häll vatten, salt och ev. dill i en stor kastrull och koka upp. Se till så att det kokar ordentligt.
Stoppa ner hummern hastigt med huvudet först och sätt på lock.
När det börjar koka så stäng av plattan och låt hummern ligga i ca 5 min. Om man inte skall äta de samma dag så kan man ställa i kastrullen i kylen när den har svalnat något, men låt kokspadet vara kvar och pilla inte i det med fingrarna. Men godast är det att äta hummern rakt upp och ner utan tillbehör, ljummen och härlig.
Hummercarcassena
Plocka hummern och svetta skalet, grönsakerna och tomatpurén i olivoljan nån minut.
Bränn av med Cognac, Portvin och fyll därefter upp med vatten och sjud i ca 30 minuter med dragonen och vitpepparn.
Sila fonden genom en finmaskig chinoise (sil).
Tillsätt grädden och koka upp och mixa, smaka av med salt och peppar.
Servera med vispad grädde med lite cognac i, bitar av brie i soppan och körvel.