Helstekt kalvfilé à la Kungsängen med rödvinssky

Helstekt kalvfilé à la Kungsängen med rödvinssky
Foto: TV4

Helstekt kalvfilé à la Kungsängen med rödvinssky

Av: Johan Helander

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Kalvfilén serveras dessutom med smörstekt ostronskivling serveras med en puré på mandelpotatis och parmesanost

Ingredienser

portioner
  • 850 g kalvfilé, parerad hängmörad
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl kalvfond
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 5 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 4 msk tomatpuré
  • 300 g ostronskivling
  • 1 kg mandelpotatis, skalad
  • 2 dl grädde
  • 150 g parmesanost
  • 200 g smör
  • salt, svartpeppar, socker

Gör så här

  1. Bryn filén lätt runt om i en stekpanna se till att krydda den väl, sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg filén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttets kärntemp är 67 grader.
  3. Bryn grönsakerna i en kastrull.
  4. Tillsätt tomatpurén och häll på rödvinet och kalvfonden.
  5. Lägg i lagerbladen, kryddpepparn & krydda av med salt, peppar och socker.
  6. Låt såsen reducera till hälften, smaka av ytterligare och sila av i en chinoaise.
  7. Koka potatisen cirka 20 minuter.
  8. Värm grädden och 150g av smöret i en kastrull.
  9. Häll av och pressa potatisen ner i den varma kastrullen, riv sedan parmesan osten.
  10. Nu borde köttet vara klart. Ta ut ur ugnen och låt köttet vila på en skärbräda.
  11. Blanda ner gräddblandningen i potatisen, krydda blanda i osten och vispa till en slät puré.
  12. Smörstek svampen och smaksätt med salt och peppar.
  13. Tranchera upp köttet i finns skivor diagonalt.
  14. Lägg upp purén på en varm tallrik tillsammans med en portion kött, nappera med skyn/såsen och toppa med den gyllene svampen.