Smördegsinbakad kantarellsoppa

Smördegsinbakad kantarellsoppa
Foto: TV4

Smördegsinbakad kantarellsoppa

Av: Johan - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Smördegsinbakad kantarellsoppa med pestobröd. Starträtten på temat ”Jägarna vs. Gudfadern”. En ljuv doft möter gästen när smördegslocket öppnas.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 1 l kantareller, grovt delade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1,5 msk kantarellfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Hallonbalsamico
  • 4 smördegsplattor
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs lök och svamp i smör i en gryta.
  4. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min.
  5. Tillsätt vatten och fond.
  6. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min.
  7. Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.
  8. Låt soppan svalna lite, häll upp i porslinsformar.
  9. Pensla ägg på kanten runt formarna.
  10. Placera de tinade smördegsplattorna ovan på och pressa lätt runt kanterna.
  11. Skär bort överflödig smördeg.
  12. Pensla sedan hela smördegsplattan med ägg.
  13. Värm ugn till 200 grader, ställ in formarna i ugnen ca 7-10 min.
  14. Ringla hallonbalsamico över den inbakta soppan innan servering.
  15. Serveras tillsammans med focaccia.