Marulk med kronärtskocksskum

Marulk med kronärtskocksskum
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Marulk med kronärtskocksskum

18 ingredienser

Receptet på marulk med olivpulver och kronärtskocksskum är beräknat till fyra personer.

Ingredienser

portioner
  • 700 g marulk
  • 1 l rimlag 10 %
  • 200 g kronärtskocksbotten, kokta och inlagda
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 msk champagnevinäger
  • 200 g svarta oliver urkärnade
  • 1 gurka
  • 3 kvisttomater
  • 1 ask krasse
  • 20 g plockad dill
  • 1 citron
  • 50 g smör
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Häll av oliverna och bridut på en tallrik med papper under.
  2. Mikra tallriken med oliverna i 25-35 minuter på medelvärme.
  3. När oliver blivit torra så låt dem svalna och hacka fint med en kniv.
  4. Rimma fisken i 3 minuter, lyft upp fisken och spola av i kallt vatten och låt fisken rinna av på
  5. en handduk.
  6. Svetta lök, vitlök och kronärtskockor i en kastrull med olivolja.
  7. Slå på vittvin och reducera ner till hälften återstår.
  8. Tillsätt fiskbuljong och grädde och låt allt koka ihop i 5 minuter.
  9. Mixa sedan slät och tillsätt en msk smör och champagnevinäger, smaka av med salt.
  10. Hetta upp en teflonstekpanna och stek marulken med smör tills den är gyllenbrun runt om.
  11. Dra av från värmen och täck stekpannan med folie och låt stå i 5 minuter.
  12. Skala och skär gurka och tomater i jämnstora bitar, marinera i olivolja och salt.
  13. Lägg gurkan och tomaterna i botten på fyra djupa tallrikar, lägg fisken på och mixa skummet fluffigt och slå i tallriken.
  14. Toppa med örterna och olivpulver.