Fiskgryta med räkor och aioli

Fiskgryta med räkor och aioli
Foto: TV4
Jessica FrejFilip Fasten
Jessica FrejFilip Fasten

Fiskgryta med räkor och aioli

22 ingredienser

En enkel och jättegod fiskgryta med saffran, lax och räkor. Servera tillsammans med aioli.

Ingredienser

Soppa

  • 1 kg räkor med skal
  • 600 g laxfilé utan skinn
  • 2 citrongräs
  • 2 stjälkselleri
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 fänkål
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar, hackade
  • 400 g potatis
  • 2 tomater
  • 2 lagerblad
  • 2 msk fiskfond
  • 2 l vatten
  • 1 g saffran
  • salt

Aioli

  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 äggulor
  • 2 dl matolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm salt

Gör så här

Fisksoppa

  1. Skala räkorna och lägg skalet i en djup kastrull.
  2. Tillsätt hackad stjälkselleri, krossade tomater, krossad vitlök
  3. grönchili, 1 hackad fänkål, gul lök, krossat citrongräs och lagerblad.
  4. Sätt kastrullen på medelvärme och svetta allt i 5 minuter.
  5. Tillsätt sedan vatten och fiskfond och låt koka i 30 minuter.
  6. Skala och skär morot och potatis i 2 centimeterstora bitar.
  7. Skär fänkålen i tunna skivor och dela tomaterna i kuber.
  8. Sila fonden i en ny kastrull och tillsätt saffran och reducera i 30-40 minuter.
  9. Lägg ner grönsakerna och potatisen.
  10. Sjud tills grönsakerna är mjuka.
  11. Smaka av med salt.
  12. Skär laxen i kuber och lägg ner med räkorna i den varma grytan.
  13. Låt grytan sjuda i 10 minuter och servera sedan direkt.

Aioli

  1. Vispa äggula, salt, vitlök och citron i en bunke.
  2. Vispa ner matolja med en smalstråle i bunken så oljan binder med ägget.
  3. Förvara i kylskåp.