Jamaican jerk pork

Jamaican jerk pork
Foto: TV4

Jamaican jerk pork

Av: Jessica - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Karibisk klassiker som sätter fart på humöret och kanske kan inspirera till att ”Skaka rumpa”

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Pork

  • 800 g fläskfilé, putsad
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt

Kryddblandning

  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1-2 röda chilifrukter, finhackade utan frön (efter önskad styrka)
  • 1 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
  • 2 schalottenlökar, skalade och finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 2 msk neutral olja

Rostad sötpotatis

  • 4 små sötpotatisar
  • salt
  • peppar

Pumpa- och tomatgratäng

  • 0,5 kg pumpa
  • 8 tomater, i skivor
  • basilika, hackad
  • 2,5 dl grevéost riven (eller liknande)
  • 0,5 tsk salt
  • peppar, några varv från kvarn

Gör så här

Jerk pork

  1. Blanda allt till kryddblandningen för hand med trägaffel i bunke eller mycket snabbt i en matberedare.
  2. Täck fläskfilén med kryddblandningen och stoppa allt i en tjock plastpåse
  3. och låt ligga i kylen i minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader - skaka av köttet och pensla på ett par msk olja och strö på saltet.
  5. Sätt in fläskfilén i ugnen i cirka 30 minuter, beroende på tjocklek och smak.
  6. Låt vila under folie i 10 minuter och skär sedan upp fläskfilén i knubbiga skivor.
  7. Kan med fördel grillas när vädret och humöret tillåter!

Rostad sötpotatis

  1. Skrubba, pricka och baka potatisen i ugn i 175 grader tills den är mjuk (en provsticka går igenom) cirka 15 minuter eller i micro cirka 5 minuter på full effekt.
  2. Skiva potatisen i halvcentimeterstora bitar och stek dem hastigt i het panna så de får litet färg.
  3. Salta och dra ett par tag med pepparkvarnen.
  4. Skala pumpan, dela i hanterbara bitar och skär jämna halvcentimetertjocka skivor.
  5. Smörj en ugnsfast form, börja med pumpa och varva med tomaterna.
  6. Salta och peppra mellan lagren.
  7. Om du vill ha basilika så lägg den på tomaterna.
  8. Avlsuta med ett lager tomat, strö över osten och grädda cirka 35 minuter i 200 grader.