Foto: TV4

Marinerad lammytterfilé med rostad småpotatis och chèvrecrème


4

Festligt och gott. Marinerad lammytterfilé med rostad småpotatis, palsternackspytt och chèvrecrème

Dryck: Brunello Di Montalcino 2004

  • 600 g lammytterfilé (ca 1,5 filé per man)

Marinad

  • 1 dl olivolja
  • 0.5 kruka timjan
  • 0.5 kruka rosmarin
  •   skal från 1 citron
  • 2 st vitlöksklyftor (rivna)
  • 2 msk honungsdijonsenap
  • 3 nypor salt
  •   peppar

Potatis- och palsternackepytt

  • 10 st potatisar (gärna ”delikatess")
  • 5 -6 palsternackor
  •   olivolja
  •   timjan
  •   rosmarin
  •   salt
  •   peppar

Chèvrecrème

  • 5 cm tjock bit chèvreost
  • 3 dl lätt crème fraiche
  1. Kött
    Häll marinaden i plastpåse. Lägg in filéerna och låt stå i ca 2 timmar, rums tempererat.
  2. Potatis- och palsternackpytt
    Skölj potatisen, skala inte! Skala palsternackorna. Skär i aptitliga bitar och lägg på en plåt. Strimla över olivolja. Salta och peppra och ta kvistar från timjan och rosmarin. Pytten blir godast om den får gå på relativt låg värme, länge. Ca 160 grader i 1, 5 timmar.
  3. Chèvrecrème
    Ta bort skalet på osten, blanda ner I creame fraische med gaffel. Låt stå. När potatisen är klar kan du hetta upp en stekpanna för att steka lammet. Blanda gärna smör och olivolja i en panna och låt den bli riktigt varm. Beroende på hur rött man vill ha köttet och hur tjocka filéerna är avgör det stektiden. Bäst blir lamm om den får mer eller mindre studsa i pannan….dvs inte stekas för länge….
  4. Köttet serveras på varm talrik. Sprinkla gärna lite balsamreducering på kanten, det ger en god brytning till chevrecrèmen.
  5. Servera med god sallad!

Annons:

  •  15 ingr

Marinerad lammstek

av Christina - Gotland
  •  29 ingr
  •  30 ingr
  •  15 ingr
  •  ca 1 h 15 min
  •  24 ingr

Vitlöksrostad toast

av John - Norrköping
  •  30 min
  •  11 ingr